image

image
image
image

image

Ceai negru chinezesc

 

Chinezii il numesc hong cha (ceai rosu), dar nu trebuie sa lasati acest nume sa va induca in eroare. Ceaiul negru chinezesc nu poate fi confundat cu ceea ce occidentalii numesc "ceai rosu" si anume ceaiul rooibos.

Ca si celelalte ceaiuri, ceaiul negru chinezesc este produs din frunzele plantei Camellia Sinensis, care este originara din provincia Yunnan din China. Ceaiurile produse in aceasta regiune sunt in general disponibile pentru a fi exportate pe pietele straine. In zilele noastre, ceaiul negru este unul dintre ceaiurile favorita ale occidentalilor, in special preferat de englezi care il folosesc ca si ingredient la producerea ceaiului English Tea Breakfast.

Chinezii il numesc hong cha datorita culorii pe care o capata ceaiul dupa ce s-a realizat infuzia. De asemenea denumirea poate proveni de la faptul ca marginile frunzelor devin rosiatice dupa ce acestea sunt supuse procesului de oxidare. Se spune ca in trecut chinezii considerau ca ceaiul negru este un ceai de o calitate inferioara, asa ca preferau sa-l exporte. Probabil de aceea in zilele noastre este

Un alt nume pentru ceaiul negru chinezesc este Congous, dupa cum este denumit in tranzactiile internationale. Acest nume provine de fapt din termenul chinezesc gong fu sau kung fu. Congous din partea de nord este cunoscut sub numele de Black Leaf Congous ("the Burgundy of China teas"), iar cel sudic ca si Red Leaf Congous, "the Claret of China teas."

Cum se produce ceaiul negru chinezesc

Primul pas in realizarea ceaiului negru chinezesc este culegerea frunzelor si punerea acestora la uscat. Urmatorul pas este rularea frunzelor de ceai, operatiune care rupe suprafata frunzelor, lasand o parte din seva frunzelor sa se scurga. Aceasta seva contine de fapt polifenolii si taninele, cunsocute ca si antioxidanti foarte puternici.

Dupa rulare, frunzele sunt expuse la aer, intr-un mediu in care caldura si umiditatea sunt controlate. In cadrul acestui proces, polifenolii sunt de asemenea oxidati, acestia transformandu-se in niste compusi numiti flavonoide, care confera frunzelor o culoarea asemanatoare cuprului. O alta reactie chimica se produce, care transforma flavonoidele in alti polifenoli (termenul in limba engleza fiind "thearubigins") care vor conferi ceaiului culoarea sa finala, de un maro inchis sau negru.

Polifenolii din ceaiul negru sunt asociati si cu aroma aspra si invioratoare a ceaiului negru. Pe de alta parte, acestia sunt responsabili pentru taria si culoarea ceaiuluii. Dupa cateva ore, oxidarea este completa, iar aroma ceaiului negru chinezesc se schimba, trecand de la mirosul de frunza la cel de fructe.

Ultima etapa este uscarea si arderea. Ceaiul negru este supus la o caldura extrema, cateodata chiar in foc deschis, cu scopul de a finaliza oxidarea si a schimba culoarea frunzelor la culoarea lor neagra caracteristica.

Tipuri de ceaiuri negru

* Ching Wo (Fujian Province) - include Lapsang Souchong si Panyang

* Dayeh (provincia Yunnan)

* Dian Hong (provincia Yunnan)

* Hainan (Island of Hainan, South China Sea)

* Keemun (Keemun County, Anhui Province) - include Mao Feng, Hao-Ya si Ji Hong

* Orange Pekoe

* Pingsuey (Lung Ching, Hangzhou district of Zhejiang)

* Yi Chang (Hubei Province)

* Yunnan

* Zao Bei Jian (Sichuan Province)

Este bun pentru tine ceaiul negru ?
Ceaiul alb versus ceaiul negru
De unde cumpar ceai

 

 
 
image