image

image
image
image

image

Ceai rooibos beneficii

 

Rooibos este numele african pentru "tufa rosie", in timp ce numele stiintific al acestei plante este "Aspalathus Linearis". Rooibos este o planta naturala care creste intr-o zona relativ restransa din sudul Africii, in zona muntilor Cedarberg. Frunzele acestei plante sunt procesate pentru a obtine ceaiul cunoscut sub numele de ceai rosu, atat de benefic organismului nostru. Nu exista nici o legatura intre ceaiul rosu si cel verde care provine din Camellia Sinensis.

Denumit in mod popular "ceai rosu", planta este departe de a fi rosie, ea fiind de fapt de culoare verde. Culoarea rosie apare doar atunci cand aceste frunze sunt oxidate, dupa incheierea procesului de fermentare la care este supusa planta.

Ceaiul Rooibos sau ceaiul rosu nu contine cofeina, fapt care il face potrivit si pentru copii. Nu este nevoie sa adaugati zahar deoarece gustul sau natural este dulceag.

Antioxidantii din ceaiul rosu

Ceai mai importanti antooxidanto din ceaiul rosu sunt denumiti aspalathin si nothofagin. Planta rooibos este unic de pe planeta care contine Aspalathin, in timp ce nothofagin poate fi gasit si in componenta altor plante.

Aspalathin contine acizi fenolici precum si flavonoide, dintre care enumaram denumirele lor in limba engleza: isoquercitrin, rutin, quercetin, iso-vitexin, vitexin, chrysoeriol, orientin, iso-orientin, luteolin. Chiar daca toate aceste denumiri stiintifice nu va spun nimic, putem sa va spunem totusi ca toate acestea sunt benefice pentru organism.

Continutul de minerale

Pe langa continutul bogat in antioxidanti, ceaiul rosu mai contine si foarte multe minerale, care ajuta organismul in mentinerea sanatoasa a sistemului nervos, precum si a proceselor metabolice. De asemenea, mineralele sunt benefice si in sanatatea sistemului osos, a danturii si pielii.
Cuprul, fierul, magneziul, calciul, zincul si potasiul sunt cateva din mineralele din ceaiul rooibos.

Ceaiul rosu este ideal pentru oamenii care au pietre la rinichi (litiaza renala), deoarece nu contine acid oxalic.

Comparativ cu ceaiul negru si cel verde, taninele din rooibos sunt mai putine. Insa ceaiul rooibos permite absorbita fierului si a altor minerale, fara a afecta digestia.

Ceaiul rosu este folosit in Africa pentru a ajuta in diferite probleme de sanatate, cum ar fi insomnia, tensiunea nervoasa, iritabilitate si migrene. Agentii sai anti-spastici sunt de ajutor in eliminarea colicilor sau crampelor stomacale la copii.

Afectiunile alergice de genul eczemei sau astmului pot fi tratate prin consumul de ceai rosu.

Ceaiul rosu este folositor si atunci cand este folosit pentru uz extern. De exemplu poate fi aplicat pe pielea iritata sau pe ranile minore. Antioxidantii din ceaiul rosu sunt in mod natural anti-fungici si anti-bacterieni, fapt care il face potrivit pentru o asemenea utilizare.

Alte proprietati benefice ale ceaiului rosu

Reprezinta o buna alternativa la folosirea medicamentelor antiinflamatoare de tipul NSAID (anti-inflamatoare nesteroidiene), care sunt daunatoare sanatatii atunci cand sunt folosite pe termen lung. Acestea antiinflamatoare afecteaza in special tractul intestinal. Ceaiul rosu nu are asemenea efecte adverse, fapt care il face o alternativa buna la antiinflamatoare.

Istoria ceaiului Rooibos
Preparare ceai rosu
10 lucruri uimitoare despre ceai

 

 
 
image