image

image
image
image

image

Ceaiul alb versus ceaiul negru

 

Ceaiul alb difera de ceaiul negru si cel verde in special din 2 motive: maturitatea frunzelor la culegere si modul de procesare al ceaiului. Pentru a produce un ceai alb de calitate sunt necesare abilitati deosebite deoarece frunzele trebuiesc culese la momentul potrivit iar metoda speciala de procesare necesita de asemenea cunostinte deosebite.

Recoltarea ceaiului alb

Ceaiul alb este recoltat mult mai devreme decat celelate ceaiuri, inainte ca frunzele de ceai sa se deschida complet. In acest moment al cresterii plantelor, bobocii de Camellia Sinensis sunt inca acoperiti de un puf fin de culoare alba spre argintiu. Pentru a obtine cel mai bun ceai alb, se culeg doar boboci nedeschisi inca si cateodata primele 2 frunze. Este foarte important ca atunci cand sunt culesi bobocii, acestia sa nu fie afectati.

De asemenea este critic ca vremea sa fie perfecta atunci cand ceaiul alb este cules. Cel mai bun ceai elb este recoltat in lunile Martie si Aprilie. De fapt acesta este singurul sezon in care se produce ceai alb.

Ceaiul alb trebuie recoltat intr-o zi usacata, dupa o noapte in care roua s-a uscat si in care nu s-a produs inghetul. Bobocii care au culoarea roz vor fi respinsi la selectie.

Procesarea ceaiului alb

In continuare, frunzele de ceai alb si bobocii trebuie sa fie procesati. De fapt, pentru obtinerea ceaiului alb procesarea este foarte redusa comparativ cu celelalte tipuri de ceaiuri. Totusi, aceasta procesare scurta trebuie sa fie foarte riguroasa.

Majoritatea varietatilor de ceaiuri (negru, alb, verde si oolong) sunt create in special datorita modului in care acestea sunt oxidate. Frunzele de ceai au enzime inauntru, iar atunci cand frunza este rupta, indoita sau zdrobita, aceste enzime sunt expuse la aer, fapt care declanseaza oxidarea.

Timpul de oxidare depinde de contaitate de enzime expusa. Oxidarea este de fapt cauza fermentatiei. Deci pentru a crea diferite tipuri de ceaiuri, trebuie lasat sa se desfasoare procesul de oxidare pentru anumite perioade de timp.

Ceaiul alb nu este deloc fermentat. Din acest motiv, este critic ca frunzele sa nu fie rupte sau crapate sub nici o forma. Talentul de a culege frunzele fara a le afecta este ceea ce separa un ceai de calitate foarte buna si unul mediocru.

Odata ce frunzele sunt culese cu succes, acestea sunt expuse pentru o vreme la aer uscat pentru a se usca. Apoi, acestea sunt incalzite pentru a preveni oxidarea. De multe ori, uscarea frunzelor se produce direct pe plantatia de ceai, pentru a proteja astfel frunzele delicate care se pot rupe foarte usor.

Aceasta atentie speciala acordata la culegere si preparare, impreuna cu imaturitatea frunzelor sunt factorii care produc aroma speciala a ceaiului alb, gustul usor dulceag si culoarea pala.

Atentie speciala

Cele mai bune gradini de ceaiuri sunt acelea in care se confera o atentie speciala producerii ceaiului alb. Aceasta presupune verificarea manuala a fiecarui boboc. De asemenea presupune folosirea doar a bobocilor si a celor doua frunze din varful plantei.

Ceaiurile de calitate mai slaba contin mai mule frunze decat doar cele doua din varf. Aceasta face ca ceaiul sa fie mai putin scump, insa are ca rezultat un ceai cu o aroma mai putin buna.

Crearea unui ceai alb de calitate presupune si o deosebita atentie la recoltare. Este cruciala o supraveghere atenta a conditiilor meteo, pentru a alege o zi in care conditiile de temperatura si umiditate sa fie favorabile. Alegerea unui moment prost de recoltare va compromite intreaga recolta de ceai.

Arome regionale

Ceaiul alb este cultivat in China, Japonia si Sri Lanka, insa in majoritate acesta este produs in China. Fiecare ditre aceste regiuni produce un ceai alb cu gust usor diferit, fapt care se datoreaza diferentelor de sol, climat si altitudine.

Ceaiul alb Darjeeling, crescut in regiunea Darjeeling din India va retine o aroma tamaioasa care este specifica ceaiului negru Darjeeling. Oricum, deoarece frunzele sunt culese dupa regulile obtinerii ceaiului alb, acesta va avea delicatetea si dulceata usoara specifica celorlalte ceaiuri albe.

Ceaiul alb de inalta calitate va avea o culoare usor argintie, iar ceaiul va avea o aroma usoara. Acesta nu este la fel de compact ca si ceaiul negru, ceea ce inseamna ca trebuiesc introduse mai multe frunze de ceai in ceainic pentru a obtine taria dorita.

Atunci cand este vorba despre ceaiul alb, este foarte adevarat faptul ca primesti exact ceea ce primesti. Daca gasiti ceai alb la un pret redus, este foarte probabil ca recolta respectiva a fost compromisa din mai multe motive posibile: recoltarea intr-un moment nepotrivit, alegerea gresita a sezonului sau folosirea a mai mult de 2 frunze din varful plantei.

Astfel, asigurati-va ca ceaiul alb pe care il cumparati este de cea mai buna.

Ceaiul alb este bun pentru sanatate
Beneficii speciale pentru sanatate ale ceaiului alb
Preparare ceai rosu

 

 
 
image