image

image
image
image

image

Cum se produce ceaiul oolong

 

Metoda manuala de productie a ceaiului oolong presupune traditie si maiestrie.

Productia acestor ceaiuri delicioase necesita timp si rabdare. Frunzele de ceai sunt culese in dimineata unei zile senine. Acestea sunt culese in seturi de cate un boboc si trei frunze, pentru ca mai apoi sa fie expuse la soare. Aceasta ar fi prima etapa. A doua etapa este lasarea frunzelor sa se usuce in interior pentru a genera procesul de fermentatie. Partea cruciala in producerea ceaiului oolong este alegerea momentului in care trebuie oprita fermentarea. Tocmai de aceea ceaiul oolong este considerat un ceai semi-fermentat. Este nevoie de o experienta deosebita pentru a stii cu exactitate momentul in care trebuie oprita fermentatia, si anume atunci cand frunzele sunt in procent de 30% rosii si 70% verzi.

Dupa aceasta, frunzele sunt frecate in mod repetat, pentru a obtine un gust si o aroma desavarsite. In cele din urma, frunzele sunt uscate cu charcoal.

In cadrul etapei finale, un maestru al ceaiului va degusta si clasifica dupa calitate fiecare lot in parte.

Prezentam mai jos in mod sintetic etapele producerii ceaiului oolong:
- culesul frunzelor in seturi de un boboc si trei frunze
- prima fermentatie
- culoarea frunzelor 30% rosu si 70% verde
- luarea deciziei de oprire a fermentatiei
- uscarea cu charcoal
- clasificarea ceaiului de catre un maestru

In China, ceaiul a fost utilizat din vechime ca si medicament. O carte chinezeasca clasica despre produse farmaceutice numita Shiyi Bencao, afirma urmatoarele: "comsumul de ceai chinezesc pe timp indelungat va ajuta sa fiti intr-o forma deosebita, fara a deveni prea gras sau prea greu".

O ceasca de ceai dimineata iti asigura o zi linistita. Ritualul de preparare al ceaiului relaxeaza de asemenea. Ceaiul chinezesc este mai mult decat doar ceva de baut. A devenit de fapt un mod de viata pentru foarte multi oameni.

Ceaiul oolong - secretul chinezesc al sanatatii
Ceaiul oolong si beneficiile sale
Este bun pentru tine ceaiul negru ?

 

 
 
image