image

image
image
image

image

De ce ceaiul verde are mai multi antioxidanti decat ceaiul negru ?

 

Modul de procesare al ceaiul verde difera de modul in care este obtinut ceaiul negru. Antioxdantii din frunzele de Camellia Sinensis aproape ca sunt pierduti dupa ce ceaiul negru este procesat, in timp ce in cazul ceaiului verde, aproape toti antioxidantii raman in interiorul frunzelor.

Antioxidantii din mere

Antioxidantii sunt activi atunci cand marul este taiat in felii. Probabil ca ati observat ca atunci cand un mar este feliat, culoarea de mar proaspat dispare foarte repede, devenind maronie. Aceasta se intampla deoarece miezul marului reactioneaza la oxigen atunci cand este expus la aer. Aceasta reactie produce radicali liberi si poate conduce la o reactie in lant.

Toate fructele contin antioxidanti. Insa nivelul de antioxidanti depinde de la un fruct la altul. Mecanismul descris este reactia naturala de aparare a fructului in fata oxidarii.

In momentul in care radicalii liberi sunt formati in miezul expus, antioxidantii din mar ataca acesti radicali pentru a preveni o reactie in lant. Toata suprafata miezului expusa reactioneaza la oxigen. Reactia in lant nu poate continua pana in profunzimea miezului deoarece antioxidantii distrug radicalii liberi.

Decolorarea miezului reprezinta rezultatul produs de moleculele expuse la oxigen. Daca decupam acest strat, vom observa ceea ce antioxidantii din mar au reusit sa faca. Acestia au oprit oxidarea sa continue in interiorul meizului.

Procesarea ceaiului negru

Iata care sunt etapele producerii ceaiului negru:

1. Recoltarea frunzelor

2. Uscarea - frunzele sunt imprastiate si lasate sa se uste

3. Rularea - frunzele sunt impaturite si rulate, manual sau cu ajutorul unei masinarii. Acest proces rupe suprafata frunzelor, expunand astfel miezul acestora la oxigen.

4. Oxidarea sau fermentatia - frunzele sunt lasate sa se uste pentru mai multe ore, pana cand atinge un procent de oxidare de 80%.

5. Incalzirea - frunzele sunt incalzite fortat, insa fara a arde frunzele. Acest proces opreste oxidarea.

La fel ca si in cazul marului, atunci cand membranele frunzelor de ceai sunt rupte, miezul acestora este expus la oxigen. Radicalii liberi produsi sunt atacati de antioxidantii din interiorul frunzelor. Astfel, antioxidantii cheltuiti in lupta impotriva radicalilor liberi nu vor mai fi prezenti in produsul final: ceaiul negru.

Procesarea ceaiului verde

Procesarea difera de cea a ceaiului negru, etapele fiind urmatoarele:

1. Recoltarea

2. Uscarea

3. Incalzirea

Dupa cum puteti vedea, pasii referitori la fermentarea frunzelor (rularea si oxidarea) au fost omisi. Continutul antioxidant al frunzelor este pastrat aproape intact.

Ce fel de ceai preferati ?

Acum ca ati vazut care sunt diferentele de procesare intre cele ceaiul negru si cel verde, intrebarea este: care dintre ceaiuri este preferatul dumneavoastra ? Ceaiul cu continutul cel mai mare de antioxidanti ? Unii prefera gustul puternic al ceaiului negru fata de aroma medie a ceaiului verde. Altii prefera ceaiul verde pentru beneficiile pe care acesta le ofera sanatatii.

Cum sa scoti cat mai multi antioxidanti din ceai

Organismul nostru poate sa absoarba doar un mic procent din antioxidantii prezenti in ceai. Combinand ceaiul cu citrice sau vitamina C, absorbtia de antioxidanti a organismului nostru poate creste de peste 5 ori.

Fumatul si ceaiul verde
10 lucruri uimitoare despre ceai
Ceaiul alb versus ceaiul negru

 

 
 
image